Vårterminen körde igång med ett rasande tempo och vi har inte riktigt hunnit med att uppdatera här på bloggen. Två av våra tre klasser deltar i ett teaterprojekt tillsammans med Kulturenheten och de tränar flitigt varje dag. Utöver det håller vi just nu på att läsa om vårt nya tema som handlar om rymden.
Rymden - ett tacksamt ämne att undervisa i. Eleverna är så nyfikna, de vill lära sig så mycket och vilka funderingar de har kring detta stora fenomen som är så svårt att greppa även för oss vuxna.
Precis som tidigare har vi satt upp elevernas LPP i våra klassrum där vi redogör för vad eleverna ska kunna när arbetsområdet är slut. Dessutom finns alla ämnesspecifika begrepp med bildstöd med. Detta är ett enormt stöd för våra elever och det är många som stannar upp och tittar på dessa begrepp flera gånger om dagen, speciellt våra nyanlända elever.
Eleverna har även fått två matriser, en i NO och en i SVA, som beskriver 3 olika nivåer på deras lärande. Alla elever vill nå den högsta nivån och det märks så tydligt när vi arbetar i klassrummen.
Vi startade upp vårt tema med att ta reda på hur mycket våra elever kunde om rymden. Vi gjorde en EPA - Vad vet du om rymden? Det visade sig att eleverna kunde en hel del och det samlade vi i en gemensam tankekarta på tavlan.
Vi försöker alltid att ha ett lektionsmål till våra lektioner. Ett mål som berättar vad som förväntas av eleverna kopplat till det vi ska lära oss. Detta mål utvärderar vi vid lektionens slut. Även en tydlig arbetsgång för varje lektion brukar skrivas upp på tavlan så att eleverna vet vad nästa steg är. En del elever får även ett personligt schema där varje aktivitet kan bockas av och när alla aktiviteter är gjorda får eleven välja ett klistermärke. Tänk vad enkelt det kan vara att göra den där "uppförsbacken" lite enklare att ta sig upp för. Det är tydligt i våra elevgrupper att eleverna skapat en förståelse och empati för varandra. De är medvetna om att vi alla har olika förutsättningar för att nå våra mål och istället för att ifrågasätta stöttar eleverna varandra i mångt och mycket när vi arbetar i klassrummen.
För att stärka våra elever i deras språkutveckling men också i deras kunskapsinhämtning använder vi ofta olika interaktionsmodeller. EPA är en modell som är lätt att ta till och som eleverna blir bättre och bättre på. Då brukar vi tänka på att dela in eleverna i par där de kan använda sitt modersmål som stöd. Nedan kunde vi höra ljuva toner av farsi...
...och här nedan arabiska.
Vi har hunnit läsa berättelsen om Big Bang. Samtidigt läste vi skapelseberättelsen eftersom vi ville ge eleverna båda perspektiven. Detta skapade naturligtvis många tankar hos eleverna och vi hade många spännande diskussioner. Vilken berättelse ska man då tro på, undrade många? Ja, det bestämmer du helt och hållet själv!
Efter Big Bang läste vi om vår stjärna - solen - som spelar en viktig roll för vår existens. Kan de övriga stjärnorna verkligen vara lika stora som vår sol och kommer solen verkligen att slockna i framtiden? Ja, frågorna var oändliga hos eleverna och vi har stött och blött dessa frågor. Vi har tittat på film och läst olika faktatexter om solen. Vi har fördjupat oss i vad en faktatext är och hur en faktatext är uppbyggd. Vi har tränat på att skriva meningar om solen och med hjälp av en fyrfältare och arbete i mindre grupper skrev vi en gemensam faktatext. Fröknarna modellerade på tavlan och eleverna bestämde vad som skulle finnas med i texten om solen.
Sedan var det dags att fördjupa våra kunskaper om vårt jordklot - Tellus. Samma struktur på arbetet: EPA - Vad vet du om jorden?, gemensam tankekarta, vi tittade på film om jorden och läste olika faktatexter om vårt jordklot.
Våra modersmålslärare stöttar upp och ger eleverna det vi läst om på svenska på elevernas modersmål. Här nedan är det studiehandledning på arabiska som gäller.
Även anteckningsstöd kan vara viktigt för våra elever. Att hålla i en penna, titta upp på tavlan och dessutom få ner bokstäver på det nya språket på ett papper kan vara en utmaning i sig. Då blir det genast lättare med anteckningsstöd.
Varje elev får själv tänka efter vad som är bäst för hen.
Även den här veckan fick eleverna arbeta med fyrfältare i grupp. Vi såg till att man kunde samtala på sitt modersmål i respektive grupp och i vissa grupper var det 2 modersmål representerade. Eleverna har blivit så proffsiga på detta! De varvar samtalen på sitt modersmål och sitt nya språk svenska.
Nytt för den här veckan var att eleverna utifrån fyrfältaren som de gjort i grupp skulle skriva en faktatext tillsammans med en kompis på iPad. Den här gången modellerade inte fröken utan den här gången hade man en kompis som stöd.
Vilka framsteg eleverna har gjort. Så viktig vår lektionsstruktur har varit för våra elever och vilken stor betydelse våra stödstrukturer har haft! Våra elever är som små svampar som suger upp all ny kunskap de kan komma över. De får möjlighet att vara glada, stolta, nyfikna och förväntansfulla!
Ett av alla kvitton på den kunskapsinhämtning som sker i våra klassrum varje dag i detta tema är när en nyanländ elev berättar för sin förälder om jordens dragningskraft på sitt nya språk - svenska.