torsdag 21 september 2017

Hållbar utveckling

Under några veckors tid har vi arbetat med temat hållbar utveckling tillsammans med våra treor.
Målet med temat är att vi ska lära oss hur viktigt det är att vi tänker på och är rädd om vår miljö. Vi ska lära oss hur vi kan tänka kring olika handlingar som vi gör i vardagen för att skapa förutsättningar för en hållbar utveckling så att vårt jordklort kan räcka till kommande generationer i framtiden.

I varje temas uppstart presenterar vi alltid kunskapskraven för eleverna. Vi sätter upp en tema-plansch i klassrummen, går igenom expertord och matriser för att förtydliga vad eleverna ska kunna när temat är slut.

Tema-plansch


Matris

Matris


Expertord

Expertord

I början av temat fördjupade vi oss i begreppet natur. Vad tänker eleverna på när de hör ordet natur? Tillsammans skapar vi en tankekarta, dels för att ta reda på vilka förkunskaper eleverna har men också för att tillsammans skapa en gemensam förståelse kring ordet natur. Sedan gick vi vidare med att gå igenom några olika naturtyper. 

Tankekarta kring begreppet natur

Olika naturtyper


Vi har tittat på olika sopor och olika material. Vad är det egentligen vi kastar och skulle vi  kunna använda sakerna till något nytt? Eleverna har fått välja något från soporna där hemma som de skulle kunna göra ett musikinstrument av. Instrumenten kommer vi att använda på våra musiklektioner. Vi har haft många diskussioner kring just sopor och vikten av att källsortera sopor för att vi ska kunna återvinna dem på bästa sätt.





Vi har skrivit texter om hållbar utveckling där eleverna fått tänka kring vad de kan göra för att vi ska spara på vårt jordklots resurser. 



Vi har läst om gråsuggor, våra nedbrytare. Först fick eleverna tillsammans fundera på vad de ville ta reda på om gråsuggorna. Alla frågor sammanställdes i en gemensam tankekarta.


Vi har skrivit texter om gråsuggan.


Sedan har vi också läst och lärt oss om komposten och vilken nytta vi kan ha av den. 



Vi har även adopterat gråsuggor som har fått flytta in i vårt klassrum. (Tack Katharina för ditt bidrag :-) Eleverna blev förvånade när vi kunde hitta gråsuggor på andra sidan cykelbanan alldeles intill Drömmarnas hus. Tänk att gråsuggor finns på riktigt, på Rosengård! Gråsuggan är ett spännande fenomen och nu ska vi verkligen se om det stämmer att den äter både löv och gamla matrester. Gråsuggorna fick dessutom sällskap av några maskar och en och annan snigel. Lyckan blev total när vi hittade en död insekt som vi också la ner i "gråsuggeboet". Nu återstår det bara att vänta och se vad som händer....