torsdag 12 oktober 2017

Sången om Tellus och Outer space: "We are the planets"

Just nu tränar vi på följande sånger: 

Outer space: "We are the planets":

Tellus


Texten till sången Tellus hittar ni här:

Tellus










Vikingautställning

I slutet av förra veckan fick vi ett meddelande skrivet med runskrift av årskurs 4. Vi fick även ett bokstavsschiffer så vi skulle kunna  lösa meddelandet. I meddelandet stod det att vi var välkomna till 4:ornas vikingautställning i Rosengårdsskolans Mediatek. 


Så idag besökte årskurs 3 vikingautställningen. Vi fick dela upp oss i fyra mindre grupper och gå runt på fyra olika stationer. Vid varje station fanns det elever från årskurs 4 som berättade för oss om vikingatiden. Vi tyckte det var mycket intressant!



Vi fick lära oss om vikingarnas vikingafärder med långbåten...



...och om vikingabyn och vikingarnas kläder...



...om runstenar...



...och om trädet yggdrasil och de fornnordiska gudarna.

När vi kom tillbaka till klassrummet var vi alla rörande överens om att utställningen var mycket bra. Vi bestämde oss för att göra kamratrespons till fyrorna. Så här skrev några av eleverna i årskurs 3 till 4:orna:














onsdag 11 oktober 2017

Läsa, läsa, läsa

Att kunna läsa är en livsviktig kunskap som är avgörande för vår kunskapsinhämtning. Det är inte självklart att alla elever har lika lätt för att lära sig läsa och förstå de skrivna orden. Alla är vi olika och våra förutsättningar ser olika ut av olika anledningar. Några av oss har nyligen kommit till Sverige och har precis lärt oss att avkoda, andra brottas med långa ord och hoppande bokstäver medans några av oss läser olika texter med lätthet. 

En sak har vi dock alla gemensamt, viljan att kunna ta oss igenom en text och förstå vad den handlar om. Vi har en förståelse för varandras olikheter och att vi kommit olika långt i vår läsutveckling. Därför är det så fint att se att trots våra olikheter vågar vi läsa högt för varandra på vår alldeles egna nivå. För när jag som läsare fastnar får jag hjälp av kompisen som lyssnar på mig. 

I årskurs 3 läser vi på många olika sätt. Vi läser gemensamt, i par, på egen hand och ibland för någon vuxen. När man är klar med en uppgift är uppdraget att lästräna i en bok som sedan ska läsas för en kamrat och eleverna tar uppgiften på största allvar. Då kan man hitta ett läspar någonstans i klassrummet som tillsammans sjunker in i bokens magiska värld... 



måndag 9 oktober 2017

Nytt bedömningstillfälle - olika material


Idag var det åter dags för ett nytt bedömningstillfälle i vårt tema hållbar utveckling. Ett av målen i vårt tema är att eleverna ska kunna beskriva vilket material olika saker är gjorda av.


Under själva bedömningstillfället fick eleverna visa att de kunde placera rätt sak vid rätt skylt utifrån vilket material saken var gjord av. 




De flesta sakerna hade eleverna koll på men det visade sig att några av eleverna fortfarande var osäkra på ett eller annat material. Det innebär att vi inte lyckats med vår undervisning fullt ut och att vi måste undervisa mer om olika material. Så vi backar bandet denna vecka och fördjupar oss ytterligare i olika material genom att läsa, skriva, samtala och känna på olika material.

onsdag 4 oktober 2017

Bedömning - Hållbar utveckling del 1

Våra bedömningstillfällen i hållbar utveckling har startat i årskurs 3. Efter hårt arbete har det blivit dags för eleverna att visa sina förmågor på egen hand. Det kommer de få göra på lite olika sätt.

Utifrån kunskapskraven i Lgr 11 ska eleverna efter avslutat tema kunna det som står i den högra spalten:


Så idag fick eleverna visa sina kunskaper kring källsortering när uppdraget var att sortera upp soporna som låg i en svart sopsäck:







Ett annat kunskapskrav är:


Genom hela temat har vi haft våra expertord "levande" som bildstöd i klassrummet, genom samtal varje dag när vi tränat vår muntliga förmåga men också när vi läst och skrivit olika texter.  

Igår fick eleverna visa om de kan använda expertorden på egen hand genom att fylla i dem i en lucktext:



Det är med glädje som vi kan konstatera att vår undervisning har lett eleverna mot dessa två kunskapskrav. Alla elever visar på att de har nått målen och det blir ett kvitto för oss lärare att vi undervisat på rätt sätt. Imorgon fortsätter bedömningen.