onsdag 11 oktober 2017

Läsa, läsa, läsa

Att kunna läsa är en livsviktig kunskap som är avgörande för vår kunskapsinhämtning. Det är inte självklart att alla elever har lika lätt för att lära sig läsa och förstå de skrivna orden. Alla är vi olika och våra förutsättningar ser olika ut av olika anledningar. Några av oss har nyligen kommit till Sverige och har precis lärt oss att avkoda, andra brottas med långa ord och hoppande bokstäver medans några av oss läser olika texter med lätthet. 

En sak har vi dock alla gemensamt, viljan att kunna ta oss igenom en text och förstå vad den handlar om. Vi har en förståelse för varandras olikheter och att vi kommit olika långt i vår läsutveckling. Därför är det så fint att se att trots våra olikheter vågar vi läsa högt för varandra på vår alldeles egna nivå. För när jag som läsare fastnar får jag hjälp av kompisen som lyssnar på mig. 

I årskurs 3 läser vi på många olika sätt. Vi läser gemensamt, i par, på egen hand och ibland för någon vuxen. När man är klar med en uppgift är uppdraget att lästräna i en bok som sedan ska läsas för en kamrat och eleverna tar uppgiften på största allvar. Då kan man hitta ett läspar någonstans i klassrummet som tillsammans sjunker in i bokens magiska värld... 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar