tisdag 2 maj 2017

Blandningar och lösningar

Vi har pratat om blandningar och lösningar och vad som skiljer dessa åt.

Om du går till affären och handlar lösgodis och lägger godiset huller om buller i en påse och skakar om kan du fortfarande se de olika godissorterna när du öppnar din påse.


Om du blandar olika frukter i en skål kan du se de olika frukterna trots att du blandat dem. När du kan se vad som är vad fast du har blandat runt är det en blandning du har framför dig. 


Om du blandar mjölk och oboy i ett glas kan du inte se vad som är vad. Mjölken och chokladen smälter ihop. Då kallas det för en lösning.


Likaså om du blandar saft med vatten. Det smälter ihop. Då kallas det för en lösning.


En dag i matsalen började eleverna reflektera kring det här med blandningar och lösningar. En elev kom på att om man blandade vatten med mjölk fick eleven en lösning eftersom man inte kunde se vad som var vatten eller mjölk. Detta smittade av sig och fler elever ville prova. I samband med detta väcktes frågor kring dagens maträtt, broccolisoppa. Fröken är soppan en blandning eller lösning? Jag bollade frågan vidare till eleverna, vad tror ni? Jag tror det är en blandning eftersom man kan se broccolibitarna, sa någon. Eleverna hade börjat göra faktakunskaperna som vi tidigare pratat om till sina egna! Vårt arbete fortsätter. :-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar