fredag 23 oktober 2015

Addition och meningar om hösten

Efter en tids arbete med elevernas taluppfattning har vi i veckan introducerat begreppen addition och addera för eleverna. Först pratade vi om vad addition innebär för att sedan visa med konkret material likhetstecknets betydelse. 

Ex:  Om vi har 6 stycken klossar på ena sidan av likhetstecknet och 4 stycken klossar på andra sidan, vad måste vi göra då för att det ska vara lika många klossar på båda sidor? 

Eleverna fick sätta ord på sina tankar men också visa med hjälp av klossar hur de tänkte. Sedan var det dags att träna addition på sina egna platser. Alla var djupt koncentrerade och ville gärna att vi skulle kontrollera att de tänkt rätt.



Vi har också fortsatt vårt arbete med hösten. Vi lyssnade på en text om hösten och sedan var det dags för lite praktiskt arbete i lärpar. Eleverna fick olika kort som de skulle para ihop. Rätt bild med rätt text bildade enkla meningar om hösten som sedan skulle skrivas ner på iPad. Under det här passet tränade vi på att lyssna, återberätta, läsa, samarbeta och skriva. De elever som kommit lite längre i sin läsutveckling fick stötta en kamrat som fortfarande känner sig lite osäker och vi pedagoger blev djupt imponerade av elevernas förmåga att lyssna på och stötta varandra.





Efter en veckas hårt arbete har vi nu kommit fram till höstlovet.  Vi önskar alla elever ett skönt höstlov oavsett om ni ska vara hemma eller vara på fritids. Måndagen den 2 november tar vi nya tag då skolan börjar igen.

onsdag 21 oktober 2015

Adoptera ett träd

Idag gick klass 1B ut i närområdet för att leta upp ett träd som vi kunde adoptera. Tanken är att vi ska följa trädet genom årets olika årstidsväxlingar för att se hur trädet ändrar sig. Det var viktigt att hitta ett träd på en plats där vi kan vistas för att göra undersökningar i naturen men också en plats där vi kan leka med varandra eller bara sitta stilla en stund och njuta. Alldeles intill drömmarnas hus hittade vi det, trädet, som numera är "vårt" träd. 


 Trädet är ett lönnträd och idag kunde vi konstatera att löven har börjat ändra färg på trädet. Några löv var gröna medan andra börjat skifta i färgerna gult och rött. Varför ändrar träden färg på sina löv och varför trillar löven till marken när det är höst? Det är frågor som vi ska försöka ta reda på.


Eleverna fick plocka med sig ett löv när det var dags att gå tillbaka till skolan. Dessa löv kommer nu att få pryda vårt klassrumsträd i klassrummet. Vi skrev också en kort gemensam text om vår upplevelse:

Vårt lönnträd

Vi har adopterat ett träd.
Vi ska hälsa på trädet varje årstid.
Vi ska se om trädet ändrar sig.
Idag plockade vi några löv och tog med oss dem till klassrummet.
Löven hade grön, gul, röd och brun färg.

tisdag 20 oktober 2015

Stationsarbete - bokstaven Ee

Under dagens ASL-pass skulle eleverna göra något av följande:

Skriv en ordlista med e-ord på iPad
Rita och montera din ordlista i ABC-boken
Färglägg elefanten Elmer
Pärla ett E


Med tydliga instruktioner såväl muntligt som skriftligt och med stationsskyltar som stöd visste eleverna precis vad de skulle göra vid de olika borden. För de som tyckte det var svårt att komma på ord på E fanns det bildstöd på tavlan. Dessa bilder hade vi tillsammans tittat på, benämnt med namn samt listat ut var i ordet som vi kunde höra bokstavsljudet för bokstaven Ee - i början, i mitten eller i slutet?



På den ena stationen skrev vi på iPad...


...på en annan målade vi elefanten Elmer.


På den tredje stationen pärlade eleverna ett E...


...för att slutligen på den fjärde stationen rita till sina ordlistor på E.
Sedan var det dags att montera ordlistorna i ABC-boken.


Eftersom alla visste vad de skulle göra spred sig ett lugn i klassrummet, där alla var mycket koncentrerade på sina arbetsuppgifter.

söndag 18 oktober 2015

E som i elefant...

På måndag kommer vi att påbörja arbetet med en ny bokstav, nämligen bokstaven Ee.



Då ska vi bland annat lyssna på sagan om elefanten Elmer, skriva ordlistor på E, färglägga Elmer och pärla ett E.



Om du vill kan du redan nu förbereda dig genom att börja tänka ut vad som är enkelt, till exempel:

Det är enkelt att hoppa.
Det är enkelt att sjunga.
Det är enkelt att äta. 

Försök också att komma på så många ord som möjligt som börjar på Ee, till exempel:

Elefant
Ekorre
Ett

Vi ses imorgon!

fredag 16 oktober 2015

Ett barn behöver...

Under veckan som gått har vi bland annat arbetat med barnkonventionen som handlar om barns rättigheter. Vi har tittat i och läst pekboken som heter Alla barns rätt och som finns som nedladdningsbar app till t.ex. iPad.


När vi läst färdigt boken fick eleverna i uppgift att rita ett barn. 




Alla barn har vi samlat på en lång rad i vårt klassrum Dessa kommer så småningom att få pratbubblor med fraser som handlar om barnkonventionen. 



Under en lektion fick barnen fundera kring vad ett träd behöver för att växa och må bra för att sedan fundera kring vad en hund behöver. Slutligen fick de fundera över vad ett barn behöver för att växa, utvecklas och må bra. Alla tankar samlades i tankekartor på tavlan och fungerade som stöd i vårt fortsatta arbete.


Våra gemensamma tankar om vad som är viktigt för ett barn fick sedan bli utgångspunkt för eleverna när de sedan skulle formulera 6 viktiga saker som bidrar till deras trygghet.


Under fredagen valde vi ut två budskap som är viktiga för eleverna genom en demokratisk röstning. Dessa budskap skrevs upp på lappar...




...vi skrev våra namn på baksidan av skyltarna...



...och sedan fästes dessa under våra ballonger.



Kvart i ett samlades år F-3 ute på gröningen alldeles intill Rosengårdsskolan för att genomföra vårt ballongsläpp.















Det blev en mäktig upplevelse när vi räknade ner från 10 och sedan släppte iväg våra budskap med hjälp av våra ballonger.



Var hamnar ballongerna?
Kommer någon att läsa våra budskap?

Det här var några av de frågeställningar som väcktes hos Rosengårdsskolans elever. Det blev ett lyckat avslut på vårt arbete som handlade om barnkonventionen.

måndag 12 oktober 2015

Udda och jämna tal


Idag påbörjade vi vårt arbete med udda och jämna tal inom talområdet 0-10.

Vårt lektionsmål var: Kunna förklara vad ett udda och ett jämnt tal är för något.

Barnen fick välja ett tal på tavlan t.ex. Siffran 8.

Om du delar 8 klossar i två högar, hur många klossar får du då i varje hög?

Med hjälp av 8 klossar var fick barnen undersöka hur många klossar det blev i varje hög. 




Om det blir lika många klossar i varje hög är talet jämnt. Talet 8 = 4 + 4
Om det inte blir lika många klossar i varje hög är talet ojämnt. Talet 7 = 4 + 3

Under tiden som vi kom fram till våra upptäckter dokumenterade vi dessa på tavlan genom att vi målade de jämna talen röda och de ojämna talen blåa.

Eleverna fick också träna på att formulera med egna ord varför t.ex. talet 8 är ett jämnt tal:
Talet 8 är ett jämnt tal eftersom vi kan dela det lika.
Talet 7 är ett ojämnt tal eftersom vi inte kan dela det lika.

Arbetet med udda och jämna tal fortsätter...




söndag 11 oktober 2015

Hur ser det ut i naturen när det är höst?

Lektionsmål: Att kunna berätta något om höstens kännetecken.

Bild lånad ur PULS NO-boken 1-3, Natur och Kultur.
Halvklasslektionen i onsdags inleddes med denna naturbild. Eleverna fick i uppgift att göra en EPA som är en interaktionsmodell som ska ge eleverna större talutrymme. 

Vad ser du på bilden?

E - eleverna fick fundera en stund för sig själva vad de kunde se på bilden.
P - sedan var det dags att berätta för en kamrat om sina upptäckter.
A - slutligen lyfte vi våra tankar i den stora gruppen.

Vi stöttade varandra och hjälptes åt så att alla skulle få säga något.



Vilken årstid tror ni det är på bilden?

Eleverna var rörande överens om att det är höst på bilden och fick sedan redogöra för varför de tycker att det är höst. De fick också redogöra för fler höstkännetecken som inte fanns med på just den här bilden genom att fundera på hur det ser ut i vårt närområde just nu.

Under tiden som eleverna gav sina förslag på höstens kännetecken ritade jag en bild på tavlan som sedan skulle fungera som stöd när de själva skulle rita en höstbild.


Nu var det dags för eleverna att skapa sin egen höstbild. Samtliga valde att stanna kvar på golvet under själva illustrerandet och från och till använde de varandras kunskaper som stöd. 



När höstbilden var klar var det dags för färgläggning av bilden. 



Innan eleverna gick och på lunch fick de formulera en egen mening om hösten. Här nedan kommer några exempel på deras meningar:

På hösten flyttar några fåglar till ett annat land.
Man kan plocka svamp på hösten.
Träden tappar sina löv.
Löven ändrar färg.
Kastanjerna trillar ner på marken.
Det blir kallare utomhus.
Ekorren samlar nötter.
Igelkotten sover under en lövhög.

tisdag 6 oktober 2015

Fortsatt arbete med bokstaven Aa

Vårt arbete med bokstaven Aa fortsatte idag eftersom vi inte hann färdigt det arbetet förra veckan tack vare studiedagen och utflykten. Eleverna skrev listor med A-ord i lärpar, ritade till sina A-ord och blev utmanade i att bygga alfabetet med kaplastavar när de var klara med sina A-listor. 




Bilderna börjar nu bli klara om vår helg och barnen har efter att de laborerat med sin mening fått klistra upp den på sin bild. Nu ska elevernas bilder spiralbindas och sedan har vi vår första gemensamma bok. Här nedan är några exempel på elevernas alster.